עו"ד תכנון ובנייה

בניגוד לחוקים אחרים רבים, דווקא החוק הזה זכה לשם קצרצר וקליט במיוחד: חוק התכנון והבנייה. עם זאת, כל מי שבנה בית, שיפץ דירה, או חלם על שינוי קטן (כמו סגירת מרפסת או בניית פרגולה) יודע: זהו אחד החוקים הסבוכים, החשובים והמאתגרים במערכת החוק הישראלית.
החוק הזה 'מפחיד' לא מעט אנשים. לא רק אנשים מן היישוב המעוניינים לעשות שינוי בביתם, אלא אף בעלי מקצוע מיומנים דוגמת אדריכלים, שמאים, מתכננים, ותאמינו או לא – אפילו עורכי דין. מהי מורכבותו של החוק, או במילים אחרות: מדוע רבים כל כך חוששים 'להתקרב' אליו?

הצצה לחוק התכנון והבנייה

חוק התכנון והבנייה, אשר חוקק לפני למעלה מחמישה עשורים, מסדיר את כל הפעולות וההליכים – הבירוקרטיים והמשפטיים – שיש לבצע במהלך תהליך נדל"ני (דוגמת בנייה או שיפוץ). החוק מגדיר את מוסדות התכנון, את סמכויותיהם, את הוועדות המוקמות מכוחם, את ההליכים הדורשים התערבות שלהם, את אופן ההתקשרות עמם ועוד.
החוק מאגד בתוכו סעיפים, תתי-סעיפים, תיקונים וסייגים, כמו גם אין-ספור תקנות. אם לא די בכך, הוא מכיל שני מישורים נפרדים, שונים זה מזה במהותם: המישור האזרחי והמישור הפלילי. המידע המופיע בו כה מורכב, עד כי עורכי דין רבים 'הולכים לאיבוד' בתוכו.

לצלוח את הליכי התכנון והבנייה בשלום עם עו"ד תכנון ובנייה

כתוצאה מהאמור לעיל התפתחה בעולם המשפט התמחות ייחודית בהליכי התכנון והבנייה. הבחירה בעורך דין תכנון ובנייה הפכה לכורח המציאות, שכן ההתמצאות בנבכי החוק הסבוך דורשת מומחיות ושליטה מעמיקה בהליכים הרבים, הן במישור הפלילי והן באזרחי:

  • במישור הפלילי – בפן הפלילי, לרשות המקומית נתונה הסמכות להגיש צו הפסקת עבודה או צו להריסה בגין עבודות שבוצעו, ואף להגיש בבית המשפט לעניינים מנהליים כתבי אישום בגין שימוש חורג מהיתר או מתב״ע (תוכנית בניין עיר). לעיתים, כתוצאה מבורות ומתמימות, אנשים מן היישוב מורשעים בעבירות פליליות ונענשים בדרכים המוגדרות בחוק. הפנייה לעורך דין תכנון ובנייה יכולה לחלץ את בעלי הדירה (או את בעלי המקצוע הרלוונטיים) מכתבי אישום ומענישה בגין עבירות תכנון ובנייה, וחשוב מכך – למנוע מראש את כניסתם למצבים אלו.
  • במישור האזרחי – ללא היכרות מעמיקה עם עולם התכנון והבנייה קשה מאוד לצלוח את המפגש עם הגופים השונים. לעורך דין המתמחה בתחום יש תפקיד חשוב במיוחד: ייצוג בוועדות הערר המחוזיות, סיוע בהתנגדויות להיתרים, ייעוץ לגבי הגשת בקשה לשימוש חורג, ליווי בהליך בקשה להיתר ועוד.
    יתרה מזאת, לייצוג הולם יש גם השלכות כלכליות: כל הליך תכנוני כרוך בתשלום אגרות והיטלים. אופן הגשת הבקשות משפיע על התשלומים הללו, והתייעצות עם עורך דין לפני הגשת הבקשה או לאחר קבלת הדרישות מהרשות המקומית עשויה להוביל להפחתת ההיטלים.

פנייה לעורך דין תכנון ובנייה עשויה אפוא להפחית עלויות, לקצר את פרקי הזמן הנדרשים לתהליך, להפוך את המסע הבירוקרטי לפשוט יותר ולמנוע כתבי אישום בגין הפרה של חוק התכנון והבנייה.
מוזמנים ליצור קשר עם עו"ד תכנון ובנייה רינת שפרוט בנושא הליכי תכנון ובנייה בטופס או במספר  03-9397178